Kralengordijn; een gordijn in opkomst

Naast natuurlijke en synthetische stoffen voor gordijnen, zijn er ook raamdecoraties van bijvoorbeeld hout of papier. Een uitvoering die zeer decoratief en eigentijds is, is het kralengordijn.

 
Toepassing in je interieur
Een kralengordijn kun je op meerdere manieren toepassen in je interieur. In de meeste gevallen wordt het gebruikt voor een deur, maar als je het voor je raam wil hangen of wil gebruiken als kamerafscheiding, dan kan dat natuurlijk ook. Het voordeel van het gebruik in een deuropening is dat het tevens een vliegafwerende werking heeft. Het kan zijn dat er wel veel licht wordt tegengehouden door het kralengordijn, maar dat kun je oplossen door het bijvoorbeeld op te binden als de deur dicht is of te kiezen voor transparante kralen. In het laatste geval zie je wel de haken er door heen, maar dat heeft ook wel weer wat decoratiefs.

Eigenschappen en voordelen
Een kralengordijn kent eigenlijk maar heel weinig nadelen, terwijl er veel voordelen zijn. Ze zijn verkrijgbaar in alle kleuren van de regenboog, dus qua kleur is er altijd wel een te vinden die bij je past. Vaak kun je kiezen uit tientallen patronen, en bij een aantal merken kun je zelfs een eigen ontwerp aandragen. Ook met de maat kun je alle kanten op; gaat het om een deur, dubbele openslaande deuren of gebruik je het als afscheiding in een ruimte, het kan op maat geleverd worden. Een goed kralengordijn roest niet en is onbreekbaar, in tegenstelling tot veel andere typen deurgordijnen, en ze zijn daarnaast kind- en huisdiervriendelijk. Over het algemeen heeft het een lange levensduur en het ziet er best luxe uit, en het oog wil ook wat natuurlijk. Er zijn natuurlijk goedkope versies op de markt die van mindere kwaliteit zijn, maar dat geldt voor alles.

Assortiment en verkooppunten
Je kunt in heel veel winkels terecht voor kralengordijnen, ook sommige tuincentra hebben ze in het assortiment. Cadeauzaken hebben vaak de wat duurdere merken in hun collectie. Het leuke van een aantal van deze merken is dat je je decor uitkiest en de maat opgeeft. Zij leveren dan alle spullen en dan mag je zelf rijgen. Je kunt ze natuurlijk ook kant-en-klaar kopen, maar dat rijgen is toch wel erg leuk. Soms kun je ze ook wel krijgen bij bouwmarkten en dergelijke, alleen is de kans dan erg klein dat je ze op maat kan laten maken. Voor een standaardmaat is dat geen probleem, maar anders wordt het wat lastig.